Gjør livet til en fest, ri islandshest!


Avl og kåringer

 

Innhold på denne siden:

Forskjellig om avl og kåringer - linker til informasjoner, regler og skjemaer til stevner
Informasjon om World Fengur - en internasjonal database med opplysninger om 300.000 islandshester

 

 

 

Forskjellig om avl og kåringer

Huskeliste for avlsutstillingene 2011

Avlsplan for islandshest

Nye regler for registrering av føll

Regler for bedømmelse av unghester i regi av NIHF

 

 

Informasjon om World Fengur - teksten er hentet fra Norsk Islandshestforenings webside nihf.no

Image
WorldFengur (link til databasen) 

WorldFengur er navnet på en internasjonal database, som inneholder opplysninger om avstamming, bedømmelser og eierforhold  m.m. for ca. 300.000 islandske hester. Som medlem i Norsk Islandshestforening har du gratis adgang til WorldFengur. 

Fornyelse av World Fengur abonnement for NIHF sine medlemmer:

(NB – gjelder kun de som ikke har aktivert dette før i år)

 

 

For å fornye abonnementet må du sende en mail til Mette Sand på islahest@online.no  Du får så tilsendt en mail med en pin-code og en aktiveringskode. I samme mail ligger også en link til siden hvor du skal aktivere dette – der må du fylle inn manglende opplysninger og bekrefte for at det skal tre i kraft. Når dette er gjort kan du logge inn i WF på samme måte som tidligere via www.worldfengur.com

    

Finn en hest

Når du er inne i databasen, så kan du f.eks. starte med å finne din egen hest! Det gjør du under "Hest" og "Søk". Her er det flere muligheter for å søke. NB: Dataprogram kan være litt "dumme". Navnet må være korrekt tastet inn og med de islandske bokstaver.

 

Alternativt kan du klare deg med å kun skrive hestens navn - evt. bare fornavn. Hvis du f.eks. skriver "Prinsessa", så kommer det ikke mindre end 438 muligheter frem, men hestene står på en liste, så man rimelig raskt kan finne den riktige Prinsessa.

 

Når du så har funnet din hest, så kan du se alle registrerte opplysninger om den: Avler, eier, avstamning, evt. kåringer og avkom. Hvis du går inn i hestens stamtavle, kan du klikke deg videre og se de samme opplysninger om alle forfedrene og -mødrene. I prinsippet kan du nesten klikke deg videre i én uendelighet. Prøv f.eks. å gå inn på din hests far, klikk på avkom og be om at få dem listet opp etter kåringsresultat med den høyest kårede øverst! På den måte får du et kjapt overblikk over de beste halvsøsken til din hest.

 

Se en kåring
En annen nyttig funksjon er, at du kan søke på kåringer. Gå inn under "Kåringer" og "Søk". Hvis du taster inn 2005, så får du opp en liste over alle kåringer i 2005 oppstilt i alfabetisk rekkefølge (ofte etter stedsnavn). Her kan du så finne frem til VM-kåringen. Det er to filer (hingster og hopper), og klikker du deg inn her, så kan du se kåringsresultatene for alle hester som ble vist under VM i Sverige i 2005. Hvis du går inn på en hest, så kan du klikke deg videre på "Kåring" og se hvilke karakter hesten ble uttatt på. Du kan også prøve å taste 2008, og se hvilke hester som er påmeldt til en kåring senere på våren!

 

Er det en kåring på gang et sted i et FEIF-land, så kan du følge dette hjemmefra. Resultatene blir lagt inn i WorldFengur fortløpende når de blir klare på kåringen.  Det betyr at du kan se resultatet etter første visning - altså innen oversiktsvisningen. Nesten som å være der selv!

 

Opplysninger i WF

Det er ikke alle hester som ligger inne pr i dag med 100% korrekte opplsyninger - dette er det mange årsaker til. Finner du feil send en mail til stambokskontoret:  o-gild@online.no

 

Hva er WorldFengur

WorldFengur er FEIF´s offisielle register for hester tilhørende den islandske hesterase. Registreringen skjer via internettet i en database, som administreres av Bændasamtök Íslands-BÍ. Databasen er opprinnelig etablert av Island til registrering av hestemengden på Island. FEIF og Island inngikk i 2000 en avtale som fremover muliggjorde at FEIF´s medlemsland fikk tilgang til databasen. Databasen vokser dag for dag med opplysninger fra de øvrige landene.

 

Abonnenter på WorldFengur kan velge mellom syv forskjellige språk (her er ikke alle opplysninger oversatt pr. dags dato men det arbeides stadig med det). Disse språkene er islandsk, dansk, engelsk, finsk, hollandsk, norsk og tysk. Som noe nytt vil det også snart være mulighet for å finne linker direkte til stutterienes hjemmeside. Denne nye muligheten skyldes at mange avlere har spurt etter dette. Ved å ha disse linkene vil det fremover bli mye lettere å finne frem til avleren av en hest - og det vil også gjøre det lettere for stutterier å gjøre oppmerksom på deres avl.

 

Mange opplysninger pr. hest
For hver enkelt hest inneholder databasen avstammingsopplysninger, navn, farge, frysemerke, microchip, FEIF ID-nummer, oppholdsland, om den er (levende/død), opplysninger om avler og eier/e, kåringsresultater, avkomsregistre og evt. foto og avlsverdi-indeks.

Fremover vil opplysninger om full bedekningstillatelse og avkomskåring bli registrert i WF. Opplysningen vil kunne finnes under "Bemerkning". Avlsindeksen (BLUP-tallene) finnes under den enkelte hest, men det er også mulig å skrive ut komplette lister for alle hester etter oppholdsland. Man kan også trekke ut lister over kårede avkom.

 

Island har innført spattundersøkelse av alle 5- og 6-års hingster, som stiller til kåring. Resultatet av undersøkelsen registreres i WF. Undersøkelsen er markert med et "S" på hestens stamtavle. Rødt "S" indikerer en hest med spatt. Grønt svarer til en spattfri hest.

 

På sikt er det også meningen, at hestenes DNA-profiler skal innleses i WorldFengur. I Norge arbeider Per Oddvar Rise med registrering av DNA-profiler. En DNA-profil kan f.eks sees på Spidling f. Sviland, NO1997211256. Målet er, at alle land skal kunne registrere disse opplysninger samt opplysninger om spatt.

 

Søkekriterier

Søkemulighetene er mange i databasen. Man kan f.eks. søke på enkeltkriterier i hestens kåring f.eks. 9,5 i tølt. Ved hjelp av søkning på enkeltkarakterer i kåringen eller avlsverditall (BLUP) kan man finne den hingst, som passer nettopp best til ens hoppe, så man kan vurdere evt. svake sider hos hoppen.

 

Bruk ditt medlemsskap
Abonnementet på WorldFengur er en del av ditt medlemskap så det er bare å komme i gang. Lek med mulighetene og prøv deg frem.

 

      

God fornøyelse!